Μυτιλήνη


Παρακαλούμε επιλέξτε διαδρομή

[ΜΥΤΙΛΗΝΗ]  [ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ]  [ΝΟΤΙΑ]  [ΚΕΝΤΡΙΚΗ]  [ΒΟΡΕΙΑ]  [ΔΥΤΙΚΗ]  [ΧΑΡΤΗΣ]

 

Η  Μυτιλήνη θεωρείται ως μία από τις αρχαιότερες πόλεις του Ανατολικού Αιγαίου. Η ίδρυσή της ως πόλης-κράτους τοποθετείται στις αρχές του 10ου π.Χ. αιώνα, ενώ αρχιτεκτονικά λείψανα των Αρχαϊκών, Κλασικών, Ελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Μεσαιωνικών χρόνων βρίσκονται διάσπαρτα -κυρίως- σ' όλη την περιοχή που οριοθετείται από την σημερινή οδό Ερμού και την περιοχή της Επάνω Σκάλας.

Η σύγχρονη πόλη απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος των νοτιοανατολικών παραλίων του νησιού, συνδυάζοντας αρμονικά το παλιό με το σύγχρονο στοιχείο. Οι κάτοικοι της απαριθμούν περίπου στις 30.000 και διακρίνονται για την φιλική και πρόσχαρη διάθεσή τους. Το παλιό βόρειο λιμάνι - γνωστό ως Επάνω Σκάλα χάνοντας σταδιακά την αίγλη του αντικαταστάθηκε λειτουργικά από το σημερινό νότιο λιμάνι. Ταυτόχρονα και η πόλη απλώθηκε, τόσο προς τα Β.Δ. με την εγκαθίδρυση του προσφυγικού συνοικισμού μετά την Μικρασιατική καταστροφή το 1922, όσο και - αργότερα- προς τα Ν., Ν.Δ. Παλιές συνοικίες της, όπως το  Κιόσκι και η b διατηρούν μέχρι και σήμερα την αριστοκρατική τους χροιά, με την αναπαλαίωση των περίτεχνων αρχοντικών τους, οικοδομημένα κατά τον 19ο και 20ο αιώνα. Το σημερινό της λιμάνι είναι σύγχρονο, με την απαραίτητη υποδομή για διεκπεραίωση επιβατικών, εμπορικών και λοιπών δραστηριοτήτων. Η νοτιοδυτική σημερινή Μυτιλήνη - ως το νεότερο κομμάτι της πόλης - έχει χαρακτήρα περισσότερο αστικό, με πολυώροφες κατοικίες και μικρά εμπορικά κέντρα.

Υπάρχουν τρεις κύριοι έξοδοι : (α) η βορινή, η οποία οδηγεί προς το Β.Α. τμήμα του νησιού, μέσω της διαδρομής του παλιού λιμανιού (Επάνω Σκάλα) και της βιομηχανικής ζώνης, (β) η νότια έξοδος, η οποία οδηγεί προς το αεροδρόμιο και στα Ν.Α. παράλια του Κόλπου Γέρας και (γ) η ανατολική, η οποία μέσω της εθνικής οδικής αρτηρίας οδηγεί προς όλες τις κωμοπόλεις και τα υπόλοιπα χωριά του νησιού. Ο προσανατολισμός του επισκέπτη είναι εύκολος, ενώ καθ’όλες τις διαδρομές υπάρχει επαρκής κατευθυντήρια οδική σήμανση.

Ακολουθώντας την κεντρική αρτηρία του λιμανιού, προς την νότια έξοδο της πόλης συναντάμε τα γραφικά προάστια της Σουράδας και του  Ακλειδιού με θαυμάσια αναπαλαιωμένα νεοκλασικά αρχοντικά, ενώ συνεχίζοντας παραθαλάσσια προς τα ανατολικά, προσεγγίζουμε την κατάφυτη από ελαιώνες περιοχή της Βαρειάς, όπου βρίσκονται τα  Μουσεία Θεοφίλου και  Μοντέρνας Τέχνης Τεριάντ. Ανηφορίζοντας, συναντάμε το χωριό  Καγιάνι ή Ταξιάρχες, με την ομώνυμη επιβλητική εκκλησία του Αρχαγγέλου Γαβριήλ, ενώ κατηφορίζοντας στην πρώτη μικρή διασταύρωση που συναντάμε ανατολικά, ο δρόμος μέσα από ελαιώνες, μας οδηγεί στα γραφικά χωριά  Αγία Μαρίνα και  Πληγώνι. Η κεντρική οδική αρτηρία προς το αεροδρόμιο, μας οδηγεί στην περιοχή της Νεάπολης, τουριστικό παραθαλάσσιο θέρετρο. Προχωρώντας περίπου 4χλμ., μέσα από πευκόφυτο δρόμο προς τα νότια, συναντάμε την παραθαλάσσια τοποθεσία  Κράτηγος, ενώ ακόμη νοτιότερα τις ακτές  Βίγλας και  Χαραμίδας.

Περίπου στο 23ο χλμ. της διαδρομής προσεγγίζουμε την όμορφη παραλία του  Αγίου Ερμογένη, ενώ συνεχίζοντας προς τα νότια καταλήγουμε στο ορεινό χωριό  Λουτρά. Από εκεί παρακαμπτήριος δρόμος προς τα δυτικά μας οδηγεί στην γραφική Σκάλα Λουτρών ή στο ψαρολίμανο Κουντουριδιά, από όπου μπορούμε με μικρό σκάφος να περάσουμε ακτοπλοϊκώς στα απέναντι παράλια του Κόλπου Γέρας. Απ’ αυτό το σημείο ο κεντρικός δρόμος των Λουτρών, μας οδηγεί μέσα από ελαιώνες, πίσω στην πόλη της Μυτιλήνης.

 
 

Ονοματεπώνυμο

E-mail

Χώρα

Παραλαβή (DD/MM/YY)

Ώρα Ενοιίασης

Παράδοση (DD/MM/YY)

Ώρα Παράδοσης

Τύπος Αυτοκ. (Group)